Clean Zone
0878 76 26 28
Пон.- Съб. 09.00ч.-20:00ч.

Процеса на химическото чистене

процеса химическо чистене

Химическото почистване е всеки процес на почистване на дрехи и текстил, използващ разтворител, различен от вода.

Химическото почистване все пак използва течност, но се нарича така, защото терминът "мокро/wet" се използва за почистване с  водата. В този случай, дрехите се накисват в течен разтворител без вода, познат като перхлор, който е и най-широко използваният препарат. Алтернативни разтворители са бромопропан и спирт на петролна основа.  

Повечето естествени влакна могат да се почистват с вода, но някои синтетични материи (например вискоза, лиоцел, модал и др) не реагират добре на водата и затова се ползва химическото почистване.  

Какво трябва да знаем за процеса на химическото чистене?

Машината за химическо чистене е като  комбинация от домашна пералня и сушилня за дрехи. 

Температурата на разтворителя се поддържа на 30 градуса по Целзий (86 градуса по Фаренхайт), тъй като по-високата температура може да го повреди. 

Дрехите също се проверяват за чужди предмети. Предмети като пластмасови химикалки могат да се разтворят във ваната с разтворителя, като по този начин повреждат текстилните материи. Някои цветове от различни дрехи, също могат да доведат до боядисване по време на разтварянето на разтворителя. 

Не всички петна могат да бъдат отстранени чрез химическо чистене. Някои от тях трябва да бъдат третирани предварително (преди да се поставят в машината за химическо чистене) със специални  разтворители за петна като понякога това се прави чрез парна струя или чрез накисване в специални течности.  Също така, дрехите, престояли дълго замърсени или с петна трудно се възстановяват към първоначалния си цвят и вид. 

Стандартният цикъл на пране трае 8–15 минути в зависимост от вида на дрехите и степента на замърсяване. 

В края на цикъла на изпиране,  машината започва цикъл на изплакване, при който количеството дрехи се изплакват с дестилиран разтворител. Изплакването с разтворител предотвратява промяна на цвета на дрехите. 

Съвременните машини извличат приблизително 99,99% от използвания разтворител. 

По време на цикъла на сушене дрехите се обработват в поток от топъл въздух (60–63 ° C). Температурата на въздуха се контролира, за да се предотврати увреждане на дрехите. Съвременните машини за химическо чистене използват система от затворен кръг, в който охладеният въздух се подгрява и рециркулира. Това води до високи нива на възстановяване на разтворителите и намалено замърсяване на въздуха. 

Автор: Clean Zone
crossmenuchevron-down Пон.-Съб. 09.00ч.-20:00ч.