Clean Zone
0878 76 26 28
Пон.- Съб. 09.00ч.-20:00ч.

Какво представлява химическото чистене

За процеса- химическо чистене

Първите доказателства за химическа обработка на дрехите са свързани с римския град Помпей. Има данни за пране чрез използване на алкален воден разтвор, и амоняк. От древни времена хората опитвали да измият мръсотията от повърхността на дрехите с помощта на химикали. В Помпей се използвал воден екстракт от дървесна пепел, състоящ се главно от калиев и натриев карбонат в разтвор. Поради силната си алкална реакция, той се използвал за пране и почистване на кожи вместо сапун. В различни химически форми, амонякът все още се използва активно в състава на перилните препарати.

Историята на химическото чистене

Смята се, че откриването на химическо чистене става в дома на французина Жан Батист Джоли през 1825г. в Париж. Джоли забелязва, че покривка на маса в къщата му се е отървала от стари мазни петна, след като прислужницата случайно излива керосин върху нея, пълнейки лампата. Тогава е установено, че химическият разтвор, съдържащ нефтен продукт разтваря мазнините. Това подтиква французина към идеята за отваряне на първото в света химическото чистене- Jolly Belin, където дрехите се почистват с керосин и други запалимихимикали, като бензин, камфен.

През 30-те години на миналия век е открит перхлоретилена. Това е първият неексплозивен разтворител със същото високо ниво на разтваряне на замърсители, а през 40-те години са изобретени и първите машини.

Методът на химическо чистене, открит от Jolly, остава в тайна дълго време. Британците го наричат ​​„френско почистване“. С течение на времето Jolly подобрява технологията чрез преминаване от чист керосин към използването на разтворител, наречен „Camfin“. Този разтворител, също е горим и може да се използва в лампи.

Трябва да се отбележи, че всъщност химическото почистване е измислено много по-рано. Дори терминът „химическо чистене“ е бил използван още по времето на Древен Рим. Тогава различни почистващи прахове и вещества са били използвани за почистване на текстил и отстраняване на мазни петна.

Основна информация за процеса на химическо чистене

Въпреки очевидните предимства на химическото чистене, предлагано от французите, преходът към него от конвенционалното изпиране е бил изключително бавен. И въпреки че собствениците на пералниекспериментирали още през 1880 г. и установили, че подготовката, изпирането и гладенето на едно сако отнемали до четири часа общо, докато химическото чистене било няколко пъти по-бързо, това не променило нищо. Химическото чистене не станало по-популярно дори след механизацията му през 1869 г., което между другото направили британците, а не французите.

Едва след 1920 г., когато е открит перхлоретилена, и в последствие нови по-продуктивни и надеждни машини, химическото чистене се превръща в реалност и започва активното му използване. След края на Втората световна война, благодарение на факта, че Западът е успял да премине от производство на военни стоки към развиване на битова, хранителна, технологична и др. индустрии, много предприятия се справят с разработването и производството на модерно съвременно оборудване за почистване на дрехи и текстил.

Химическо чистене:

Химическото почистване посредством перхлоретилен (сухо почистване) е най-често използваният и добре познат метод за химическо чистене. Принцип на действие: перхлоретиленът разтваря мазнините и заедно с това отстранява замърсяванията от продукта.

Aqua brush е екологично чиста технология, която не използва силни химикали (органични разтворители, киселини, основи). Аква почистването се основава на принципа на минимално механично въздействие върху продукта и максимална екологична безопасност по отношение на околната среда.

Разлика между аквапочистване и конвенционално пране:

Отсъствието на прахове и наличието на течни добавки, които в допълнение към миещия ефект запазват формата на влакното и предотвратяват свиването и разрушаването на багрилото.

Намален механичен ефект и ниска температура на обработка (по правило не повече от 27 градуса).

За някои видове продукти аква почистването е единственият приемлив метод за обработка. Например за ярко оцветени продукти с блясък, кристали и т.н., комбинирани продукти, пухени якета, сватбени рокли, меки играчки.

Автор: Clean Zone
crossmenuchevron-down Пон.-Съб. 09.00ч.-20:00ч.